Ibland kan man vara sugen på att laga eller äta något från det svenska köket men har kört fast lite i tanken. Vad är det egentligen för mat som finns inom det svenska köket? För att hjälpa till med detta har vi tagit fram en lista över olika svenska maträtter som presenteras nedan. Svenska maträtter är bland annat:

Svenska maträtter

  • Palt – finns i ett flertal olika varianter och består till stor del av mjöl, potatis och fläsk
  • Fattiga riddare – rostbröd som doppas i pannkakssmet och sedan rostas eller steks
  • Isterband – en slags rökig grovkornig korv
  • Blodpudding – pudding som vanligtvis görs på grisblod och som serveras med fläsk och lingonsylt
  • Janssons frestelse – en slags potatisgratäng som innehåller ansjovis
  • Raggmunk – Riven potatis som sedan blandas med mjöl och mjölk och steks som pannkakor
  • Falukorv – en slags stor korv som vanligen äts med makaroner eller potatismos
  • Kalops – en slags rätt som är gjord på nötkött
  • Kroppkaka – en slags öländsk variant av palt
  • – soppa som görs på gula ärtor och serveras med senap
  • Suströmming – strömming som har fermenterats
  • Pytt i panna – tärnat kött potatis och lök, man kan ha i lite av varje och det är bra att göra på matrester
  • Ostkaka – en slags paj som är gjord av bland annat ost
  • Gravad lax – lax som har marinerats i en slags salt och sockerlösning
  • Knäckebröd – bröd som är hårt och gjort på råg
  • Lingonsylt – sylt som är gjord på lingon
  • Kräm – frukt och socker som kokas ner till en lös konsistens som sedan äts tillsammans med mjölk
  • Kräftor – havsdjur som äts på bland annat kräftskivor och ibland på midsommar
  • Bruna bönor – bruna bönor som vanligen serveras tillsammans med fläsk
  • Messmör – en slags sötare och mindre fet variant av smör som man har på mackan
  • Julskinka – Rimmad skinka som är vanligt runt tiden kring jul