När man åker utomlands och på semester så brukar en av de största anledningarna till att man gör det vara för att man vill testa på eller uppleva en särskild sorts matkultur. Alla länder har sina egna speciella rätter som är utmärkande för landet, exempelvis känner de flesta till att pizzan och pastan kommer från Italien och att man äter baguetter i Frankrike samt Fish and chips i England. Matkulturen är faktiskt kanske en av de mest utmärkande aspekterna av ett lands kultur när man tänker efter.

Även Sverige har mat och maträtter som är utmärkande för just Sverige, det svenska köket bygger mycket på potatis och fisk och det kännetecknas av att ha inspirerats av utländska influenser, kåldolmar kommer exempelvis från Turkiet och idag är kanske en av de vanligaste rätterna i svenska hushåll tacos som från början kommer från Mexiko. Men även om det svenska köket har inspirerats mycket utifrån så finns det ändå många maträtter som anses vara unikt svenska.

Den kanske mest internationellt kända maträtten från Sverige är svenska köttbullar som traditionsenligt brukar serveras med potatismos, brunsås och lingon. Annan mat som i stort sett är unikt svenskt är falukorv och knäckebröd. Den enskilt viktigaste ingrediensen i det svenska köket som ingår i nästan alla rätter på ett eller annat sätt är potatisen. Det var inte förrän efter andra världskriget som tillbehör såsom spaghetti, ris och makaroner blev vanligt då importen och exporten ökade världen över. Den mest utmärkande potatisen i det svenska köket är färskpotatisen som brukar ätas vid högtider såsom exempelvis vid midsommar.

Även svamp förekommer i det svenska köket och den vanligaste matsvampen är kantarellen som anses vara en delikatess och som finns i två varianter, vanliga kantareller och så kallade höstkantareller som ser lite annorlunda ut. Dessutom är karljohansvamp en vanlig matsvamp som introducerades i matlagningen av kung Karl XIV Johan.