Något som förekommer ofta i Sverige och som ofta är unikt är de pålägg man ofta har på smörgåsar, eller så kallade mackor. Ofta när man bor på hotell eller på andra sätt besöker utlandet kan man ibland bli chockad över vad de äter. I Sydeuropa äter man exempelvis ofta sötsaker till frukost så som olika chokladfyllda bröd och i USA äter man också väldigt mycket socker. I Sverige tycker vi det är vanligt att äta kaviar på mackor vilket finns i en unik svensk form, nämligen Kalles kaviar. Den är både älskad och hatad i Sverige men är något som de allra flesta någon gång har testat eller äter regelbundet.

Kalles kaviar är alltså en särskild form av kaviar som är sötare än vanlig kaviar och mer krämig. Ett annat unikt svenskt pålägg är så kallat messmör som är en sorts sötsalt, med en liten ton av vanilj, smör som man har på mackan. Messmöret har blivit mindre populärt med åren men det förekommer fortfarande i hög grad i landet.

Annat som förekommer ofta är marmelad och hela skivor med ost. Utomlands är det inte lika vanligt att äta skivad ost och det kan faktiskt ibland vara svårt att hitta osthyvlar utomlands eftersom de ofta istället äter osten precis som den är.

Det är ovanligare i Sverige att äta sådant som påminner om godis till frukost och på mackan såsom chokladkräm eller jordnötssmör. I och med globaliseringen har det dock blivit något vanligare och man ser allt oftare hur Nutellaburkar och burkar med jordnötssmör dyker upp på hyllorna i mataffärerna runt om i landet.

Något annat som är vanligt att ha på mackan är olika sorters fisk såsom sill eller inlagd ansjovis. Dessutom på sommaren om man har fiskat är det vanligt att man har exempelvis stekt aborre eller annan fisk på mackan.