Det finns ett flertal restauranger i Göteborg som erbjuder matlagning som utgår från svensk tradition, ofta med en uppfinningsrik och modern tappning. Kockarna värnar ofta om att råvarorna är lokalt producerade och håller hög kvalitet. Man får alltså inte bara en smak utav det svenska köket när man äter på en svensk restaurang i Göteborg, man får också en smak av självaste Göteborg som är den näst största staden i Sverige. Här kommer lite tips på olika restauranger i Göteborg där man kan äta mat från det svenska köket.

Fiskekrogen

Fiskekrogen ligger på lilla torget i Göteborg och är som namnet antyder extremt göteborgskt och anses vara en riktig klassiker i staden. Restaurangen har under 20 års tid varit en av de främsta restaurangerna när det kommer till fisk och skaldjur och de erbjuder en klassis svensk fisktradition i kombination med innovation.

Kometen

Kometen i Göteborg drivs av ingen mindre än den svenska stjärnkocken Leif Mannerström och ligger på Vasagatan i Göteborg. Restaurangen har besökts av ett antal kulturpersonligheter genom åren och där serveras svensk husmanskost som lagas på högklassiga råvaror.

Piga

I Eriksberg i Göteborg hittar man restaurangen Piga som är en kvarterskrog i modern tappning där den svenska mattraditionen står i fokus. Här läggs stor vikt vid detaljer och råvarorna baseras på säsongen. I äkta göteborgsk anda ser man också humor som en viktig ingrediens och har bland annat drinkar med ordvitsar som namn.

Smaka

Smaka ligger på Vasaplatsen i Göteborg och här serveras svensk husmanskost såsom rårörda lingon och köttbullar med potatismos. Dessutom kan man äta goda kåldolmar med gräddsky. Det är högt i tak på restaurangen och en avspänd och personlig stämning. En klassiker är att slå sig ned med en tidning samtidigt som man äter riktigt klassiskt god och svensk husmanskost, gärna med en pilsner.