Förutom svensk mat finns det också andra traditioner i Sverige som är kopplade till mat, som bland annat fika. För oss i Sverige är det en självklarhet och det är något som i stort sett alltid finns på arbetsplatser och i skolor som en sorts rast där man kanske dricker kaffe och tar en bulle. Det kan te sig som en självklarhet för oss svenskar men det är dock något som många utlänningar som besöker Sverige brukar uppskatta och uppfatta som något unikt svenskt.

Fika är en så kallad social institution som förekommer i Sverige och i Finland vilka för övrigt är de två länderna i världen som dricker mest kaffe. Aktiviteten innebär helt enkelt att man tar en paus från en aktivitet för att sätta sig och vila med vanligtvis kaffe men det fungerar också med te eller annan dryck som exempelvis läsk eller saft. Ofta äter man kanelbulle eller småkakor till kaffet men det är dock inte ett måste. En fika bör vara mellan 15 – 45 minuter, det ska alltså vara en lite kortare paus i vardagen för återhämtning och vila där man kan umgås och prata med vänner och bekanta.

Även om fika ofta sammankopplas med sötsaker så är det inte ett måste att äta något överhuvudtaget, och om man äter så behöver det inte vara något sött utan det kan vara en macka eller i stort sett vad som helst. Däremot ska det inte vara varmrätter. Då övergår nämligen fika till något annat.

Ordet fika har funnits länge inom det svenska språket och har skiftat betydelse ibland genom åren, men åtminstone sedan början av 1900-talet har fikat stått för vad det gör idag och behåller fortsättningsvis sin nuvarande innebörd. Det har spekulerats i om fikat kan ha något att göra med de svenska framgångarna eftersom det innebär en paus från exempelvis ett yrke där man kan återhämta sig för att sedan återvända starkare.